Geloof in de samenleving: uitvoeringsagenda Sociaal Akkoord vastgesteld

icoontje zorgzame gemeenschappen.pngmaandag 20 november 2023 20:25

De uitvoeringsagenda voor het sociaal akkoord is unaniem vastgesteld. Hierin is opgenomen hoe gewerkt gaat worden aan het behalen van de doelen uit het sociaal akkoord. Alle betrokken partijen gaan hier samen hun schouders onder zetten. Lees hieronder wat de ChristenUnie daarvan vindt!

Voorzitter,
Ik schreef het al in de IJsselbode, maar de ChristenUnie-SGP gelooft in de samenleving. Een van de mooiste dingen als raadslid is dat je de stad weer van zoveel verschillende kanten leert kennen. Je ontmoet en raakt bekend met initiatieven en stadsgenoten die je anders nooit gesproken had.

Van grote organisaties zoals Wulverhorst en Woningraat, naar nieuwe initiatieven zoals VLAS of als blijkt dat je buurtgenoot of kerkgenoot mantelzorger of vrijwilliger bij een van de vele verenigingen is.

Prachtig.

Soms wordt wel gedacht dat de gemeenteraad de stad bestuurt en de samenleving vorm geeft. Gelukkig is dat niet het geval. De stad wordt namelijk gebouwd en gevormd waar mensen naar elkaar omkijken. Voor elkaar zorgen. Op bezoek gaan. Samen een rondje lopen. Dat is waar we echt samen-leven. Die man, vrouw, jongere die zorg of aandacht nodig heeft.

Als gemeenteraad kunnen we de zoveelste nota of beleidsstuk maken, het verandert de samenleving niet. Daar hebben we alle inwoners, alle vrijwilligers, alle professionals voor nodig.

Dat geldt misschien wel het meest voor beleidsstukken in het sociaal domein. Ik blijf het ook mooi vinden dat de discussies in Oudewater eigenlijk niet politiek zijn rond dit thema. De zorg, die willen we allemaal verbeteren, versterken en behouden voor Oudewater.

Voorzitter,
U kent het enthousiasme van mijn fractie over het sociaal akkoord. Samen met zoveel organisaties die al zulk mooi werk doen in de gemeente brengen we het sociaal domein naar een hoger niveau. Want alleen kunnen we het niet, juist niet in dit domein.

IN de uitvoeringsagenda proef ik dat steeds terug. Samen met het hele maatschappelijke middenveld aan de slag om de doelen uit het sociaal akkoord te verwezenlijken.

Onze fractie is erg tevreden over het opgeleverde resultaat. Een goed leesbaar en stuk met helere doelen en indicatoren. Hier en daar kan het nog wat scherper of ontbreekt wat. Ik noem met name de gezondheid van -9 maanden tot 99 jaar. En ik doel dan op de aanpak van arbeidsmigratie, wat toch ook eerst en vooral een maatschappelijk probleem. En de grip op de jeugdzorg. Want ons scheepje is klein en kan zomaar weer omslaan. Ik lees dat mooi terug in de motie van de VVD en daarom dien ik dat amendement mede in.

Tijdens de begrotingsraad vroeg ik al aandacht voor de organisatie die verschijnt aan het bureau om wat extra geld of ruimte voor activiteiten. Ik ga er vanuit dat dan bereidwillig wordt geluisterd. En dat de genoemde bedragen in de uitvoeringsagenda geen wetten van meden en perzen zijn.

In de uitvoeringsagenda mis ik eigenlijk een paragraaf hoe de regie op de uitvoering vorm wordt gegeven. Hoe borgen we de uitvoering en geven we invulling aan de gemeentelijke, ondersteunende rol aan het middenveld. Ik wil daar nog graag een reflectie op van het college.

In het forum noemde ik al enkele doelgroepen die de ChristenUnie in het bijzonder op het oog heeft. Eenzame jongeren en ouderen. Jongeren met psychische problemen. Dagbesteding voor kinderen en jongeren met een mentale of fysieke beperking. Mensen die worstelen met drank- en drugsgebruik. U begrijpt dat ik op deze punten de monitoring scherp in de gaten zal houden. En desnoods met aanscherpingen kom, want niet op al deze punten vind ik de inzet even sterk.

Over dat laatste punt en het horecaconvenant. Het is dan natuurlijk onverkoopbaar dat het AD groot kopt over de blauw staande kroegen. Waar is de handhaving, burgemeester?! Dat hoort namelijk ook bij een convenant, niet alleen shinen op een foto. Ik heb ook zorgen hoe we de jongeren in Oudewater bereiken over verantwoord drankgebruik. Ik heb daar eigenlijk nog geen geloofwaardige aanpak op gezien. Dat verdient echt een tandje erbij.

Ook op eenzaamheid heb ik zorgen, het woord komt als zodanig niet eens voor in de indicatoren. De wethouder zegde al toe dat dat niet betekent dat het niet belangrijk is, en dat er aan gewerkt wordt. Ik wil dit thema echter nogmaals onderstrepen. Niet in de laatste plaats tegen voltooid leven.

Ik rond af met de ombudsfunctie? Hoe voorkomen we dat mensen, dat initiatieven niet van de grond komen, of tussen wal en schip belanden? Veel mensen voelen zich ongehoord. Laten we daar als raad en college eens over doorakkeren. Ik dien daarover een motie in met vele anderen. 

Voorzitter,
De ChristenUnie-SGP gelooft in de samenleving. En met dit sociaal akkoord het gemeentebestuur ook!

« Terug

Reacties op 'Geloof in de samenleving: uitvoeringsagenda Sociaal Akkoord vastgesteld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.