Syntus wijzigt dienstregeling, Oudewater reageert!

2022-09-29 IMG_0195 - bushalte.JPGmaandag 17 april 2023 15:03

De ChristenUnie-SGP heeft het initiatief genomen te reageren op de wijzigende dienstregeling van Syntus. Hieronder leest u de reactie, die unaniem door de raad werd aangenomen.

Geachte leden van het college van gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht,

De leden van de gemeenteraad van Oudewater danken u voor het toezenden van het Vervoersplan 2024 van Syntus. Wij stellen het op prijs dat u ons om onze reactie op dit vervoersplan vraagt. De afgelopen jaren zijn grillig geweest voor het openbaar vervoer in de Provincie Utrecht, en ook in Oudewater. Na de coronajaren zijn nu vooral de personeelstekorten en uitvallende ritten van grote invloed op de dienstregeling.

Als gemeenteraad waarderen wij de inzet van Syntus om de dienstverlening in de gemeente Oudewater te verbeteren. Dat zien wij in lijn 123 die de hele dag is gaan rijden en de terugkeer van de spitsbussen op lijn 107. Uiteraard zijn er ook nog verbeterkansen. In het vervolg van deze brief zullen wij daarop ingaan.

Blijvende zorgen om betrouwbaarheid van lijnen en opschaling na eerdere afschalingen

In 2023 heeft in verband met het personeelstekort een aantal afschalingen van de dienstregeling plaats gevonden. Dit heeft de betrouwbaarheid van de dienstregeling verhoogd, maar de dienstverlening als geheel doen verschralen. Gelukkig is inmiddels een deel van de lijnen weer teruggekeerd, net als een deel van de reizigers. De zorgen om uitvallende diensten blijven echter bestaan. Daarom doen wij de oproep communicatie hierover zo helder mogelijk te maken, zodat op tijd een alternatief reisplan gemaakt kan worden. Ook vragen we uw blijvende inzet om het personeelstekort te verhelpen. Goede arbeidsvoorwaarden, zoals ook gevraagd door de vakbonden, zijn daarbij essentieel.

Toekomst lijn 107

Vanaf 2025 zal lijn 107 als U-liner uitgevoerd worden. De gemeenteraad van Oudewater blijft graag op de hoogte van de consequenties van deze nieuwe vervoersvorm voor de reizigers uit de gemeente Oudewater. We zijn verheugd te lezen dat lijn 123 wordt verlengd, zodat overstap op lijn 107 mogelijk wordt. Het heeft hierbij de voorkeur van de gemeenteraad om te komen tot 1 centrale OV-halte in Oudewater, waar alle lijnen samenkomen. Dit zal dan ter hoogte van de rotonde bij de Zwier Regelinkstraat moeten zijn. Wij vragen u dit te betrekken bij de plannen voor de U-liner.

In het bijzonder vragen wij aandacht voor de bediening van Hekendorp. Met name gedurende de afschalingen van de spitsbussen, zijn Hekendorpse reizigers geregeld voorbijgereden vanwege overvolle bussen. Wij vragen u dit in de toekomst te voorkomen, door de spitsbussen niet opnieuw af te schalen.

De gemeenteraad van Oudewater constateert dat het pluspakket voor lijn 107 maar beperkt voordelen heeft voor reizigers uit de gemeente Oudewater; er zal slechts 1 extra bus in de ochtendspits gaan rijden. Wij vragen te onderzoeken of Oudewater ook in de middagspits vaker bediend kan worden.

Toekomst buurtbus 505 / lijn 123

Met betrekking tot buurtbus 505 is te lezen: “buurtbus 505 rijdt nog parallel aan lijn 123 tussen Oudewater en Woerden. In de toekomst zal in de omgeving Oudewater het beeld gaan wijzigen” (blz. 28). De gemeenteraad van Oudewater vraagt u nader toe te lichten wat hiermee bedoeld wordt. Over eventuele ontwikkelingen op deze lijn, die naar grote tevredenheid door vrijwilligers wordt gereden, blijven wij graag goed op de hoogte. Wij vragen u hierover zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid te bieden.

Met betrekking tot lijn 123 vragen wij u de haltes te verbeteren, door deze te voorzien van fietsparkeerplekken, bushokjes en digitale informatieborden. Tevens vragen wij u te onderzoeken of de aansluiting op de intercity naar Leiden verbeterd kan worden. Deze is nu circa 10 minuten, en daarmee ruim.

Aanvullende wensen

Aanvullend op de bestaande dienstregeling heeft de gemeenteraad van Oudewater extra wensen, zoals herinvoering van lijn 207 naar Utrecht Science Park, middagspitsbussen en een nachtbus op lijn 107, uitbreiding van de frequentie van lijn 123. Deze zijn bij een eerdere inventarisatie door reizigersorganisatie Rover doorgegeven, en te vinden in de bijlage van deze brief. Wij vragen u deze te betrekken bij de vormgeving van het vervoersplan 2024.

De gemeenteraad van Oudewater dankt u nogmaals voor het delen van het vervoersplan. Wij wensen u succes bij het opstellen van een definitief vervoersplan 2024. Tevens zien wij uit naar een reactie op deze zienswijze. 

 

« Terug

Reacties op 'Syntus wijzigt dienstregeling, Oudewater reageert!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.