Energietransitie

windmolen.JPGdonderdag 11 juni 2020 20:56

Dit is het volgende stuk in een proces richting de energietransitie van Nederland en Oudewater.Van grijs en grauw naar groen en fris: van steenkool naar wind en zon. Dat juichen wij toe: leven van de rente van de aarde: echt rent-meesterschap. Omdat de schepping waardevol is en we daar goed voor hebben te zorgen.

Maar we komen niet zomaar van 100% grijs naar 100% groen. En omdat we als Oudewater niet alleen op deze wereld zijn is het goed dat we met onze collega-gemeenten samen optrekken in een Regionale Energie Strategie.

Maar als ik de discussie zo hoor, en als ik het stuk zo lees beklijft mij een gevoel dat ik wil omschrijven als ‘Koehandel op een schaakbord’

Koehandel
In de RES vliegen de Terawatturen je om de oren: ‘15% van de grote dakoppervlakken plus ca.45 grote windmolens en ca. 800 ha zonnevelden’. En voila: 1,8 Twh. Of: ‘35 TWh delen door 30 RES-sen in Nederland en je komt ergens tussen de 1 en 2 Twh uit’. Of: ‘eigenlijk passen er wel 70 windmolens in de U16’, we plussen en minnen wat en tadaa: 1,8Twh uit de hoge hoed.

Wat vinden wij hier nu van? Want die 1,8 Twh wordt straks wel in beton gegoten. Daaruit komen we niet meer los. En volgens mij hebben alle 16 gemeenten het idee dat die windmolens ergens anders wel mogen komen… Die 1,8 Twh voor de regio, daar kunnen wij mee instemmen. Als dat maar niet betekent dat alle windmolens van de regio in het Groene Hart gedumpt worden. Daarom volop en van harte steun voor beslispunt 1: het Oudewaterse afwegingskader staat voorop.

Alsof dit nog niet genoeg koehandel was, doen wij er in Oudewater nog een schepje bovenop: we combineren het met woningbouw. ‘U een windmolen, wij een woonwijk.’ In hoeverre gaat de Provincie hier nu eigenlijk in mee? Is dit een weg die kans van slagen heeft. Wij betwijfelen het nog. Maar hopen het van harte en steunen het college in de kans hierop.

Schaakbord
Dat is ook waar het schaakbord op tafel komt.

Met de 1,8 TWh is de openingszet gedaan. Maar we moeten als Oudewater ook behoedzaam voortbewegen. Laten we zelf vooral in de lead blijven: dat we zelf kunnen bepalen waar onze molens en zonnevelden komen. Dat we kunnen zeggen: liever langs het spoor en de elektriciteitslijnen dan in de polder Hoenkoop of Ruige Weide. Eerst alle daken vol, voordat we kostbare landbouwgrond gaan verkwanselen.

 

Behoedzaamheid in dit spel is nodig. Want voor je het weet heb je een aanwijzingsbelsuit of anderszins op het dak.  En bepaalt U16 of de Provincie of het Rijk wat er in onze gemeente gaat gebeuren. Dat risico moeten we niet nemen. Daarom is het ook zeer onwijs om ons als oudewater aan deze overlegstructuren te onttrekken – als dat al mogelijk was.

 

Opmerkingen
Ik wil nog een aantal opmerkingen aan het college meegeven.

  • De RES midden Holland komt inmiddels ook van de grond. Die bepaalt dat de Krimpenerwaard vrij blijft van windmolens. Is het niet ook goed deze RES in de gaten te blijven houden om zoveel mogelijk aansluiting te vinden.
  • Lokale opbrengst en eigenaarschap hebben onze hoogste interesse. Zou richting de toekomst ook het denken in een gemeente-molen een plaats kunnen krijgen?

Wij zien uit naar de vervolgstappen.

Dankuwel.

2 opmerkingen:

  • Innovatie is me uit het hart gegrepen. Tegelijkertijd moeten we daar ook realistisch in zijn.

Waterstof — 2030 inzetten.

Verminderen van energie

« Terug