ChristenUnie-SGP pleit voor betere busverbinding met Woerden

2019-12-11 Bushaltezaterdag 07 maart 2020 16:37

Naar aanleiding van eerdere vragen van ChristenUnie-SGP over het schrappen van bushalten, heeft wethouder Kok alle partijen uitgenodigd om input te leveren op de dienstregeling van Syntus voor 2021. De verzamelde input zal als zienswijze aan Syntus gezonden worden. De ChristenUnie-SGP heeft onder meer gepleit voor beter busvervoer naar Woerden, grotere inzet van langere bussen tijdens de spits en meer fietsparkeerplekken bij Hekendorp. Ook is extra handhaving bij Molenwal en Tramweg nodig, om foutgeparkeerde fietsen tegen te gaan.
Lees hieronder de input van de ChristenUnie-SGP:

Position paper ChristenUnie-SGP - OV in Oudewater
De ChristenUnie-SGP meent dat het reizigersvervoer in Oudewater op redelijk peil is. De verbinding met Gouda is goed te noemen. De busreis naar Utrecht Centraal is relatief lang (+/- 50 minuten).

De verbinding met Woerden is in ogen van de ChristenUnie-SGP niet optimaal. Deze fractie heeft grote waardering voor het werk dat door de vrijwillige buurtbus wordt verzet, maar is tevens van mening dat deze wijze van reizigersvervoer (door beperkte capaciteit en reiscomfort) nadelen kent. Buslijn 5 rijdt via Montfoort, wat tot een totale reistijd van +/- 40 minuten leidt. Dit maakt het onmogelijk te concurreren met autovervoer of fiets (bijvoorbeeld in geval van regen).

De ChristenUnie-SGP stelt de volgende maatregelen voor.

  • Busverbinding met Woerden via Papekop/Waarder/Woerden Randweg Zuid.

Een busverbinding met Woerden via Papekop/Waarder zorgt voor een snellere verbinding met Woerden. Dit is mogelijk te maken door lijn 5 niet meer Oudewater > Montfoort > Woerden te laten rijden (en vice versa), maar Oudewater > Woerden > Montfoort (en vice versa), via de randweg Zuid. Hierbij is het van belang dat de overstaptijd op de intercity naar Utrecht en Leiden (minder dan 10  min) om de concurrentie met reizen via station Gouda/Den Haag (naar Leiden) en bus 107 (naar Utrecht) aan te kunnen en de busverbinding levensvatbaar maken.

  • Harmonicabus op 107 Gouda

De bus van 7.47 vanaf Molenwal wordt met een extra lange harmonicabus gereden, om meer reizigers te kunnen vervoeren. Het verdient aanbeveling ook de bus van 7.32 vanaf Molenwal met een harmonicabus te laten rijden.

  • Uitbreiden capaciteit fietsparkeren Hekendorp

Op deze locatie is altijd al een tekort aan fietsparkeerplekken geweest. Dit tekort is toegenomen omdat omliggende bushalten (o.a. De Klomp, aan de Hoenkoopse Buurtweg) zijn vervallen. Reizigers die daar vanouds opstapten moeten nu naar Hekendorp reizen

  • Geen bushalten in het buitengebied schrappen

De gemeente werd vorig jaar met het feit van geschrapte bushalten geconfronteerd. Busvervoer in het buitengebied is een goede voorziening van de leefbaarheid aldaar. De bushalten worden beperkt gebruikt. Het schrappen hiervan leidt tot zeer beperkte reistijdwinst, terwijl een (voor sommige bewoners) belangrijke voorziening verdwijnt. Het volgende idee is een alternatief:

  • Veelgebruikte, nabijgelegen bushalten verminderen

Als bushalten binnen de bebouwde kom, op nabije afstand van elkaar liggen, én veel gebruikt worden heeft het schrappen van bushalten wel zin. Dan kan reistijd gewonnen worden. Denk hierbij aan de bushalte ‘Heeswijkerpoort’ in Montfoort. Deze ligt op zeer nabije afstand van Kasteelplein en Keizerrijk, wordt veel gebruikt en leidt daardoor onnodig tot reistijdverlies.

  • Handhaven fietsparkeren Molenwal en Tramweg

Geregeld worde fietsen op deze locaties op de weg en stoep geplaatst, terwijl nog voldoende ruimte in de rekken is. Er is hier een mentaliteitsverandering nodig, te realiseren door (tijdelijk) forse handhaving (wegnemen, boetes, ophalen op gemeentewerf).

De ChristenUnie-SGP wil het college oproepen alert te blijven op ontwikkelingen op het spoort tussen Gouda en Woerden. Zodra dit traject viersporig wordt, is er een mogelijkheid om op het genoemde traject extra te stoppen. Een station in het west Utrecht, als uitvalsbasis voor recreatie in het Groene Hart, en als forenzenhalte voor inwoners van Oudewater, Waarder en Driebruggen is dan een lobby waard.

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-SGP pleit voor betere busverbinding met Woerden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.