Evaluatie zondagsopenstelling.

2019 ieder zondag open.jpgdinsdag 03 december 2019 20:31

In de afgelopen tijd heeft de gemeente de openstelling van de winkels geƫvalueerd. De ChristenUnie-SGP is en blijft tegenstander van deze zondagsopenstelling. Uit de enquete blijkt een verdeeld beeld; er wordt gebruik van de zondagsopenstelling gemaakt, maar niet uitgebreid. Bij de evaluatie sprak fractievoorzitter Vincent Bos de onderstaande tekst uit.

De evaluatie leest u hier: https://gemeenteraad.oudewater.nl/Vergaderingen/Forum-Samenleving/2019/02-december/20:00/Raadsinformatiebrief-Evaluatie-winkeltijdenverordening

Voorzitter, 
Laat ik eerlijk zijn, de uitslag van deze evaluatie doet mijn fractie, en vele stadsgenoten pijn. Dat doet het nu en dat zal wel zo blijven. En er is ook onbegrip. Waarom toch?

Pijn en onbegrip, omdat blijkbaar de meeste mensen op dit punt Gods goede geboden niet meer willen volgen. Omdat de inwoners van onze stad blijkbaar de waarde van een collectieve rustdag niet inzien.

Als ik mijn oor te luisteren leg bij kerkgenoten, bij vrienden, bij kennissen is dit wat ik hoor. De zondag als heerlijke dag van rust, van waaruit wij de week mogen in gaan.

En dat vind ik zo tegenstrijdig voorzitter. Want zeg nu eerlijk, juist in deze tijd van individualisering, werkdruk, eenzaamheid, burn outs en gezinnen onder druk zou zo’n collectieve rustdag, waarbij ook onze zestienjarigen niet hoeven te spiegelen en vakkenvullen, in een enorme behoefte kunnen voorzien. En dit is geen oerconservatieve malle gedachte voorzitter. Onze oosterburen genieten juist op deze gronden, waar ook de Duitse sociaal-democraten het voordeel van inzien, nog een bijna volledige rustdag.

Een dag waarop je je ouders en grootouders kan bezoeken. Je kan genieten van je gezin. Je naar de kerk kunt gaan. Een dag om te ont-moeten. Dat gun ik Oudewater ook.

Maar deze evaluatie laat zien dat Oudewater zichzelf dat niet gunt. En voor mijn fractie werpt dat een vraag op. Hoe kunnen we zorgen voor een duurzame zondagsrust. Dus niet pingpongen met openingstijden afhankelijk van de politieke meerderheden en akkoorden. Maar daadwerkelijke rust voor mens, maatschappij en schepping? Daar is bewustwording voor nodig onder onze inwoners. En ik hoop van harte dat deze bewustwording snel wortel zal schieten.

Wat dan wel opvalt vz, is dat het meeste winkelbezoek op zondag niet structureel is. Toeval en ‘omdat er iets nodig’ zijn de belangrijkste redenen. En slechts 20 respondenten maken structureel gebruik van deze voorziening. Dat zijn geen uitbundige cijfers. Dat biedt hoop.

Ik eindig met een verzoek aan het college, vz. Zou het college de antwoorden op de open vragen ook beschikbaar willen stellen? Niet alleen de ondernemers, maar ook de gemeenteraad is daar benieuwd naar!

Dankuwel.

 

« Terug

Reacties op 'Evaluatie zondagsopenstelling.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.